Sposób na zagospodarowanie dowolnych owoców zamkniętych w słoiku lub zamrożonych latem. Ja wykorzystałam śliwki zalewane słodkim syropem z dodatkiem goździków oraz kilka działkowych truskawek. Całość przykryta puchową, orzechową kołderką.
SPÓD:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 300 g śliwek ze słoika w słodkiej zalewie
- 100 g mrożonych truskawek
- 200 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 100 g masła
- cynamon do smaku
Mąkę rozcieramy palcami z zimnym masłem w formę okruchów. Dodajemy sól i wodę i szybko zagniatamy ciasto. Nie może to trwać zbyt długo gdyż ciasto rozgrzewa się od ciepła dłoni, masło się rozpuszcza i całość będzie potrzebowała większej ilości mąki a co za tym idzie, ciasto będzie twarde. Wylepiamy ciastem natłuszczoną foremkę do tarty, u mnie forma o średnicy 23 cm. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Truskawki rozmrażamy.
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i układamy na nim odsączone śliwki i truskawki.
Przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy orzechy, mąkę, cukier, cynamon i całość rozcieramy palcami z masłem. Kruszonkę wykładamy na owoce i ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 40-50 min.
Przepis inspirowany "Tartą z owocami" z książki "120 wypieków"
śliwki i orzchy.
OdpowiedzUsuńjestem na tak, zdecydowanie!
Piękna tarta;) Fajny sposób na wykorzystanie przetworów;)
OdpowiedzUsuńŚliwki z orzechami komponują się nieziemsko. Bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń