czwartek, 16 lutego 2012

Ciasteczka mocno czekoladowe




Bardzo czekoladowe, miękkie ciasteczka, łatwe w przygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu:)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki kakao
  • 370 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 3 posiekane czekolady mleczne, ok 300 g
Masło rozpuszczamy w rondelku i jeszcze gorące łączymy z kakao, miksujemy na gładką masę.
Mąkę mieszamy z sodą i solą.
Do kakao dodajemy cukier i maślankę i dalej miksujemy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy cały czas. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, całość dokładnie mieszamy, ciasto będzie gęste i bardzo klejące.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, ok 1/2 łyżki jest ok, ciasteczka bowiem rosną i rozlewają się troszkę.
Pieczemy 10-15 minut w temp. 180 st. C. Ostrożnie odkładamy je razem z papierem i czekamy aż ostygną troszkę, gdyż są bardzo miękkie, następnie zdejmujemy i studzimy dalej na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz