Bardzo czekoladowe, miękkie ciasteczka, łatwe w przygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu:)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 115 g masła
- 3/4 szklanki kakao
- 370 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki maślanki
- 3 posiekane czekolady mleczne, ok 300 g
Mąkę mieszamy z sodą i solą.
Do kakao dodajemy cukier i maślankę i dalej miksujemy.
Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy cały czas. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę, całość dokładnie mieszamy, ciasto będzie gęste i bardzo klejące.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, ok 1/2 łyżki jest ok, ciasteczka bowiem rosną i rozlewają się troszkę.
Pieczemy 10-15 minut w temp. 180 st. C. Ostrożnie odkładamy je razem z papierem i czekamy aż ostygną troszkę, gdyż są bardzo miękkie, następnie zdejmujemy i studzimy dalej na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz