Podobnych przepisów widziałam ostatnio kilka, zarówno na blogach jak i w prasie. Polecam zwłaszcza ten przepis na sałatkę z kaszy perłowej Małgosi z pieprzczywanilia.blogspot.com (piękne zdjęcia).
Moja propozycja również jest zdrowa, kolorowa, smaczna i zawsze na czasie. Każdy może przygotować to danie korzystając ze swoich ulubionych warzyw, przypraw, na bazie dowolnej kaszy - gryczanej, perłowej, pęczaku albo makaronu pełnoziarnistego.
Poniżej przepis na duuużą porcję a raczej kilka:)
W sezonie koniecznie wzbogacamy dynią.
- 1 szklanka kaszy perłowej (gryczanej, pęczaku lub 200 g makaronu z mąki pp)
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 2 pory
- kilka ząbków czosnku
- 2 małe cukinie
- oliwa
- sól
- pieprz
- curry
- rozmaryn
- słodka papryka
- tymianek
W międzyczasie gotujemy kaszę wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłam pęczaku, ugotowałam wg metody: 1 część kaszy: 2 części wody. Pęczak wsypujemy na wrzącą wodę, gotujemy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy woda zostanie wchłonięta, zdejmujemy z gazu i odstawiamy pod przykryciem.
Po upieczeniu warzywa mieszamy z kaszą, możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorkiem, listkami kolendry lub gremolatą, przepis poniżej.
Dodatkiem, który może wzbogacić smak potraw jest gremolata (polecam artykuł po linkiem); coś, co odkryłam niedawno, a co stało się moim ulubionym uzupełnieniem sałatek, kanapek, dań mięsnych itp.
Do przygotowania gremolaty potrzebujemy:
- 1-2 ząbki czosnku
- skórka otarta z cytryny
- 1/2 dużego pęczka natki lub 1 mały
Przygotowujemy zawsze tuż przed podaniem żeby nie wyschła.
Uwielbiam pieczone warzywa, a kasze to już wiadomo, w końcu są takie zdrowe :)
OdpowiedzUsuń