środa, 1 lutego 2012

Smażone motyle




Smażone w głębokim oleju ciasteczka do wykonania których potrzebna jest specjalna foremka. Może ktoś ma takie zapomniane metalowe motyle, serduszka lub gwiazdki?

  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • ¾ szkl. wody
  • szczypta cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Jajka rozbijamy z mąką, cukrem, dodając wodę do uzyskania lejącego ciasta. Foremkę dobrze rozgrzewamy w tłuszczu, jeśli będzie zimna to ciasto nie zejdzie nam z foremki do oleju i trzeba będzie skrobać. Zanurzamy motylka do 2/3 wysokości w cieście i ponownie wkładamy do gorącego tłuszczu. Ciasto powinno ładnie napęcznieć i oderwać się od foremki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Dla mnie całkowita nowość, tylko nie mam tych specjalistycznych foremek, kolejny zakup must-have ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też chętnie wzbogacę kolekcję o inne kształty:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wygrzebać moją foremkę, chyba mam kwiatka. Kilka lat temu próbowałam, ale ciastko nie chciało z niej schodzić. Może dlatego, że ciasto robiłam "na oko". Spróbuję z twojego przepisu i zrobię dzieciom radochę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeśli ciasto nie schodzi z foremki to znaczy, że nie była wystarczająco rozgrzana, też to przerabiałam:)

    OdpowiedzUsuń