wtorek, 21 lutego 2012

Zdrowe muffinki wg diety dr Dukana



Zdrowe = pyszne! Nie spodziewałam się naprawdę, że te muffiny będą takie smaczne.
Jest to śniadaniowa przekąska proponowana przez dietę dr Dukana. Po oryginał przepisu odsyłam na stronkę w-spodnicy.pl. Ja zwiększyłam proporcje, słodzik zastąpiłam fruktozą i użyłam innych otrąb. Można je wzbogacić kawałeczkami jabłka, suszoną żurawiną lub skórką otartą z pomarańczy.
Muffinki są lekkie i puszyste, słodkie i można je wcinać bez wyrzutów sumienia.

  • 200 g twarogu 0%
  • 6 białek
  • 4 łyżki fruktozy
  • 100 ml otrąb owsianych (niecałe 1/2 szklanki)
  • 100 ml otrąb żytnich
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • cynamon, imbir do smaku
W dużej misce mieszamy dokładnie ser, fruktozę, skórkę, otręby i przyprawy, ja użyłam rózgi by dobrze rozetrzeć twaróg. Białka ubijamy na sztywno. Pianę dodajemy do sypkich składników i mieszamy delikatnie. Masa będzie bardzo puszysta i leciutka. Wykładamy ją do muffinkowych foremek. Ja nakładałam do 3/4 wysokości, ale babeczki nie rosną mocno więc można ciasta nałożyć więcej.
Wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam 30 minut.


5 komentarzy:

  1. już sobie właśnie zapisałam co upiekę!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmmm...pychooota ;O Tylko moje wypieki przeważnie wyglądają zupełnie inaczej niż na zdjęciach ;< Może z tym będzie inaczej :)
    Anyway Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam muffiny :) szkoda ze takie z kabanosami nie podlegaja pod ta diete :( czy myle sie? bo jak podlegaja to lece po maestro bo tylko ich brakuje srod skladniko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam się kompletnie na tej diecie, to jedyny przepis jaki zastosowałam, proponuję sięgnąć do zasad. pozdrawiam :-)

      Usuń