niedziela, 19 lutego 2012

Czekoladowe ciasto z krówkami



Bardzo czekoladowe i mało słodkie w smaku ciasto na podstawie przepisu Jamiego O. z książki "Każdy może gotować".
Przyznam się na samym początku, że piekłam je troszkę za długo i było bardziej podobne do biszkopta niż do brownie. Zamiast sugerowanych 20 min,, trzymałam je w piekarniku ok 30 min. bo bałam się, że będzie surowe. Dlatego wszystkim chętnym radzę bez obaw piec je krócej niż ja.

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
  • 5 jajek
  • 150 g cukru (zamiast białego można dać brązowy)
  • 175 g masła
  • 70 g mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • kilka cukierków "krówek", ok 5-6 szt.
Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w rondelku nad parą wodną i również wystudzić.
W misce wymieszać cukier, migdały, kakao, wlać wystudzone masło i czekoladę, zmiksować na gładką masę. Stopniowo dosypywać mąkę z sodą i dodawać po jednym jajku, miksować nadal do połączenia składników.
Nagrzać piekarnik do ok 160 st. C.
Formę (ja użyłam okrągłej formy do tarty o średnicy 23 cm.) natłuścić i obsypać kakao. Wylać ciasto a na wierzch powciskać krówki. Piec 18-20 minut. Ciasto powinno być w środku wilgotne, półpłynne. Po upieczeniu odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. Możemy zatracić się zupełnie podając je z bitą śmietaną lub gałką lodów.

7 komentarzy:

  1. Robiłam to ciasto, jest pyszne :) Ja też trochę za długo przytrzymałam w piecu i otrzymałam podobny efekt co Twój, następnym razem (a pewnie takowy będzie) nie przekroczę tych 20 minut :)

    OdpowiedzUsuń
  2. korzystając z Waszych mądrych rad wypróbuje to pysznie zapowiadające się ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda ekstra!Ja dziś piekę czekoladowe ciasteczka. A forma cudna, w moim ulubionym kolorze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kibicuję wszystkim czekoladowym przesięwzięciom:))

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też było ciasto czekoladowe, czekolady nigdy dosyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No właśnie, moje ulubione ciasto nazywa się "z czekoladą" :)Muszę to upiec, nie! muszę to zjeść!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zajadam się ciachem. Zrobiłam bez krówek, ale i tak jest rewelacyjne. Super efekt z płynną czekoladową masą w środku. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń