poniedziałek, 6 lutego 2012

Tarta szpinakowa



KRUCHY SPÓD:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • kostka sera typu feta, tj. ok 270 g
  • 4 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Szpinak rozmrażamy.
Mąkę rozcieramy palcami z zimnym masłem aż powstanie kruszonka. Dodajemy sól, wodę i zagniatamy szybko ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty o śrenicy 23 cm. Wstawiamy do lodówki na min. 30 min.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.
Kruchy spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 min.
Do szpinaku wkruszamy ser i wyciskamy czosnek. Mieszamy dokładnie na, w miarę jednolitą, masę, przyprawiamy i dodajemy jajko. Całość wykładamy na podpieczony spód i pieczemy jeszcze przez ok 25 min.

5 komentarzy:

  1. wszystko co ze szpinakiem mnie bardzo przekonuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się jakoś przemóc nie potrafię do szpinaku, ale kiedy patrzę na takie "dzieła", to może czas spróbować..

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja szpinak "odkryłam" dopiero kilka miesięcy temu, wcześniej też nie mogłam się przekonać...i przepadłam kompletnie:) od tej pory króluje u mnie w kuchni bardzo często

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszniutkie nadzienie.
    jedno z moich ulubionych połączeń składników ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie tarty! Piekne zdjęcia i wspaniały blog!

    Zostaje na dłuzej :)

    OdpowiedzUsuń