KIEŁKI LUCERNY (zwane Alfalfa)
Bogate w witaminy A, C, D, E, K, PP oraz B12 zapobiegającą anemii, cynk, kwas foliowy, selen, magnez, żelazo.
Zawierają lecytynę, która wspomaga pamięć oraz fitoestrogeny mające działanie antynowotworowe. Wzmacniają serce i kości. Ze względu na dużą zawartość wapnia i fosforu są zalecane dzieciom w okresie wzrostu.
KIEŁKI SOCZEWICY
Zawierają dużo magnezu, cynku, wapnia i witamin z grupy B, witaminy C, kwasu foliowego co jest szczególnie korzystne dla kobiet w ciąży.
Ze względu na dużą zawartość żelaza są idealne dla osób, które nie tolerują preparatów żelaza.
KIEŁKI CZERWONEJ KAPUSTY
Duża zawartość witaminy C, U (witamina lecząca wrzody) i antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy, działają antynowotworowo. Są bogate w wapń, żelazo, magnez, błonnik.
C.D.N.
Lucernę chyba najłatwiej wyhodować. Rośnie bardzo szybko i raczej się nie psuje. Soczewica też jest bardzo spoko. Z czerwoną kapustą miałem małe problemy (słabo rosła). W zestawieniu zabrakło jeszcze mojej ulubionej rzodkiewki :)
OdpowiedzUsuńkolejne są w przygotowaniu:)
OdpowiedzUsuń