piątek, 24 września 2010

Bułeczki z budyniem

Jakieś pomysły na odczarowanie rzeczywistości i poprawę nastroju? Ja piekę, ale to niezależnie od humoru...Ktoś cię przygniótł swoimi problemami, a może masz dość swoich? Co wtedy robisz? Co robisz tylko dla siebie?
Dziś na tapecie(a raczej na blogu)bułeczki z budyniem. Popatrz na złocistą drożdżówkę z kremowym budyniem. Pochwała prostoty
i powrót do oryginalnych smaków. Niby nic, ktoś powie, drożdżowe ciasto i waniliowy budyń, a jednak...
W takich smakach odnajduję radość, ktoś inny wspomnienia, jeszcze ktoś zapomni przy nich o kłopotach, choć na chwilę.
A satysfakcja z własnoręcznie zrobionych drożdżówek (bez dodatku chemii) BEZCENNA:)



50 g drożdży
100 g margaryny lub masła
350 ml mleka
100 ml cukru
ok 1 l mąki
250 ml budyniu waniliowego
jajko

Drożdże pokruszyć do miski. Tłuszcz rozpuścić, dodać mleko, podgrzać. Zalać drożdże odrobiną mleka i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę mleka, cukier, mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min.
Przygotować budyń.
Ciasto zagnieść ponownie z odrobiną mąki. Podzielić na kawałki, formować bułki. Kłaść na blaszce, delikatnie spłaszczyć i odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Po środku każdej bułki zrobić wgłębienie i nałożyć łyżkę budyniu. Posmarować bułki jajkiem.
Piec w temp. 225 stopni ok 10 min.








11 komentarzy:

  1. Super:)muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. o nie, teraz muszę to upiec. to pisałem ja, Jarząbek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie bułeczki...

    OdpowiedzUsuń
  4. dzisiaj upiekłam ... są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Taka proporcja podana jest w oryginalnym przepisie z Encyklopedii wypieków i pieczenia. Jeśli mamy szklankę o pojemności 250 ml to łatwo jest odmierzyć; zresztą uważam, że ilość użytego cukru jest sprawą indywidualną, ja daję ok 1/3 szklanki.

      Usuń
  6. A ta ilość mleka to jest ilość do ciasta i do budyniu czy tylko do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest mleko do ciasta. Budyniu na nadzienie ma być 250 ml - już ugotowanego.

      Usuń
  7. ok litr mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak wspomniałam we wcześniejszym komentarzu, takie proporcje pochodzą z oryginalnego przepisu, tam podaję się skład w ml. Odmierzać trzeba szklanką lub takim plastikowym pojemnikiem do odmierzania płynów z podziałką na ml.

      Usuń