wtorek, 7 lutego 2012

Moje ciasto marchewkowe



Miał to być zmodyfikowany przepis na babeczki, jednak ciasta wyszło tak dużo, że postanowiłam pójść na łatwiznę i wylałam wszystko do jednej formy...wyszedł idealny zakalec. Nie odpuściłam i po drobnych modyfikacjach z czystym sumieniem proponuję ten przepis na wilgotne, korzenne, mało słodkie zdrowe ciasto:)
Przepis można spokojnie dostosować do własnych gustów i zastąpić dowolne składniki.
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej (można zastąpić pszenną)
  • ½ szklanki fruktozy (można zastąpić cukrem)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 
  • 2-3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 2 białka (można zastąpić całymi jajkami)
  • 150 ml mleka 0% (można dać pełnotłuste)
  • 150 ml oliwy z oliwek 
  • skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
  • 2 średnie marchewki (ok 1-1,5 szklanki)   
  • kawałek świeżego imbiru  
  • garść ziaren słonecznika, ew. rodzynki, posiekane orzechy, pestki dyni

Marchewki i imbir obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki lub szatkownicy.
W dużej misce wymieszać mąkę, fruktozę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, kakao.
Białka ubić trochę, dolewać oliwę z mlekiem i miksować. Wsypywać stopniowo mąkę z dodatkami i miksować nadal. Na koniec wsypać marchew z imbirem, bakalie i skórkę cytrynową, wymieszać.
Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie piekło się w temp 180-200 st. C dość długo, ok 80-90 minut. Długość pieczenia zależna jest od naszego piekarnika, należy sprawdzać stan ciasta patyczkiem lub końcówką noża. Jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypalać, należy przykryć go folią lub papierem.
Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne.


 

3 komentarze:

  1. Znam ciasta marchewkowe, są pyszne:) Jednak nie widziałam jeszcze ciasta z dodatkiem imbiru... Obawiam się że należy być ostrożnym przy jego użyciu...

    OdpowiedzUsuń
  2. wszystko zależy od indywidualnego gustu i smaku...ja za imbirem przepadam, dałam kawałek wielkości 1/2 kciuka i szczerze mówiąc nie czułam go za bardzo w cieście

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zamierzam zrobić babeczki marchewkowe. Uwielbiam je! Ciasto wygląda super!

    OdpowiedzUsuń