Jedno z moich ulubionych.
Dzięki zawartości oleju długo utrzymuje świeżość; jest wilgotne oraz bardzo aromatyczne.
Proste i szybkie w wykonaniu. Zjadliwe dla mlecznych alergików.
1 szklanka = 250 ml
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4-5 jabłek
- garść posiekanych orzechów włoskich
Jajka utrzeć mikserem z cukrem a następnie z olejem. Wmieszać rózgą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon. Na końcu dodać jabłka i orzechy i wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką
Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec 45 minut.
Ciasto na zdjęciach zostało zrobione z 1,5 porcji i pieczone w dużej tortownicy.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo okazale się prezentuje Twoje ciasto! ; )
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
Piękne, i jakie wysokie!
OdpowiedzUsuńϺy brother suggested Ӏ might liҡe thіs web site.
OdpowiedzUsuńҢе wɑs ttally right. Thiѕ post aсtually mawde my day.
Yоu cann not imagine simkply hоw muϲh time I hhad
spent fߋr this info! Τhanks!
Feell free tߋ surf tto my site - zapatos andrea
Czy 3 szklanki mąki to aby nie za dużo w stosunku do innych składników? Proszę o odpowiedź :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest dość gęste i klejące, ale takie ma być. Po dodaniu jabłek ciężko je wymieszać. Może proszę spróbować najpierw zrobić z pojedynczej porcji z dwiema szklankami mąki i wsypywać ją stopniowo. Robię je od lat i zawsze wychodzi idealnie.
UsuńBrakuje informacji - w ilu stopniach mam piec to ciasto ? :)
OdpowiedzUsuńNie mam piekarnia, w którym ustawia się temperaturę. Po prostu wstawiam do zimnego i ustawiam na "średni" gaz. Piekę ok 45 min do suchego patyczka.
Usuń