sobota, 9 sierpnia 2014

Ciasto z jabłkami na oleju




Jedno z moich ulubionych.
Dzięki zawartości oleju długo utrzymuje świeżość; jest wilgotne oraz bardzo aromatyczne.
Proste i szybkie w wykonaniu. Zjadliwe dla mlecznych alergików. 

1 szklanka = 250 ml
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4-5 jabłek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Jabłka obrać i pokroić w cienkie półplasterki.
Jajka utrzeć mikserem z cukrem a następnie z olejem. Wmieszać rózgą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon. Na końcu dodać jabłka i orzechy i wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką
Ciasto wylać do prostokątnej formy i piec 45 minut.

Ciasto na zdjęciach zostało zrobione z 1,5 porcji i pieczone w dużej tortownicy.


8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo okazale się prezentuje Twoje ciasto! ; )
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ϻy brother suggested Ӏ might liҡe thіs web site.
    Ңе wɑs ttally right. Thiѕ post aсtually mawde my day.

    Yоu cann not imagine simkply hоw muϲh time I hhad
    spent fߋr this info! Τhanks!

    Feell free tߋ surf tto my site - zapatos andrea

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy 3 szklanki mąki to aby nie za dużo w stosunku do innych składników? Proszę o odpowiedź :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest dość gęste i klejące, ale takie ma być. Po dodaniu jabłek ciężko je wymieszać. Może proszę spróbować najpierw zrobić z pojedynczej porcji z dwiema szklankami mąki i wsypywać ją stopniowo. Robię je od lat i zawsze wychodzi idealnie.

      Usuń
  5. Brakuje informacji - w ilu stopniach mam piec to ciasto ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam piekarnia, w którym ustawia się temperaturę. Po prostu wstawiam do zimnego i ustawiam na "średni" gaz. Piekę ok 45 min do suchego patyczka.

      Usuń