sobota, 25 lutego 2012

Kasza z pieczonymi warzywami



Podobnych przepisów widziałam ostatnio kilka, zarówno na blogach jak i w prasie. Polecam zwłaszcza ten przepis na sałatkę z kaszy perłowej Małgosi z pieprzczywanilia.blogspot.com (piękne zdjęcia).
Moja propozycja również jest zdrowa, kolorowa, smaczna i zawsze na czasie. Każdy może przygotować to danie korzystając ze swoich ulubionych warzyw, przypraw, na bazie dowolnej kaszy - gryczanej, perłowej, pęczaku albo makaronu pełnoziarnistego.
Poniżej przepis na duuużą porcję a raczej kilka:)
W sezonie koniecznie wzbogacamy dynią.

  • 1 szklanka kaszy perłowej (gryczanej, pęczaku lub 200 g makaronu z mąki pp)
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 2 pory
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 małe cukinie
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • rozmaryn
  • słodka papryka
  • tymianek
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki lub grube plastry. W misce mieszamy oliwę z przyprawami. Dodajemy warzywa, mieszamy by wszystkie pokryły się marynatą i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut sprawdzając widelcem miękkość warzyw.
W międzyczasie gotujemy kaszę wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłam pęczaku, ugotowałam wg metody: 1 część kaszy: 2 części wody. Pęczak wsypujemy na wrzącą wodę, gotujemy ok 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy woda zostanie wchłonięta, zdejmujemy z gazu i odstawiamy pod przykryciem.
Po upieczeniu warzywa mieszamy z kaszą, możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorkiem, listkami kolendry lub gremolatą, przepis poniżej.

Dodatkiem, który może wzbogacić smak potraw jest gremolata (polecam artykuł po linkiem); coś, co odkryłam niedawno, a co stało się moim ulubionym uzupełnieniem sałatek, kanapek, dań mięsnych itp.



Do przygotowania gremolaty potrzebujemy:
  • 1-2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • 1/2 dużego pęczka natki lub 1 mały
Natkę siekamy drobno. Czosnek ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Składniki mieszamy i posypujemy danie.
Przygotowujemy zawsze tuż przed podaniem żeby nie wyschła.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam pieczone warzywa, a kasze to już wiadomo, w końcu są takie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń