poniedziałek, 4 marca 2013

Naleśniki z ziemniakami na ostro Gordona Ramsaya



CIASTO
  • 400 ml mąki pszennej
  • 2 jajka
  • mleko (dla alergików woda)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 papryczki chili
  • kawałek korzenia imbiru
  • kminek
  • sól
  • pieprz
NADZIENIE
  • 2 cebule
  • 5-6 ugotowanych ziemniaków
  • gorczyca
  • kurkuma
  • olej
  • sól
  • pieprz
Papryczki chili oczyszczamy z pestek i kroimy drobno. Siekamy czosnek i imbir. Rozgrzewamy olej na patelni i wsypujemy kminek, ok 2-3 łyżeczki. Dodajemy chili, czosnek i imbir i smażymy chwilę, mieszając by się nie przypaliły. Odkładamy do ostygnięcia.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem, jajkami, przyprawami i mieszanką z patelni. Mieszamy dobrze aż powstanie lejące ciasto naleśnikowe. Odstawiamy żeby odpoczęło.

Cebulę kroimy w piórka a ziemniaki w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy gorczycę, ok 2-3 łyżeczki. Kiedy zacznie strzelać, dodajemy cebulę i kurkumę. Smażymy aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Całość smażymy jeszcze chwilę mieszając do połączenia się składników.

Smażymy cienkie naleśniki (ja robię to na suchej patelni). Nakładamy farsz, zwijamy.
Z podanej porcji wyszło 11 naleśników z nadzieniem.
Smacznego :-)





7 komentarzy:

  1. Miałam już okazję spróbować te naleśniki Ramsaya i mogę je naprawdę polecić, gdyż są pyszne!
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl.
    Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaiste zdecydowane w smaku połącznie, ale jakie oryginalne w porownaniu do zazwyczaj serwowanych naleśników!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam i wyszły pyszne:) Idealne połączenie składników, wykwintny smak, z mężem zajadaliśmy się ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wydawałoby się, co może być niezwykłego w naleśnikach z ziemniakami :-)

      Usuń
  4. Dodajemy kminek czy kmin rzymski?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo robi się takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń