CIASTO
- 400 ml mąki pszennej
- 2 jajka
- mleko (dla alergików woda)
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 papryczki chili
- kawałek korzenia imbiru
- kminek
- sól
- pieprz
NADZIENIE
- 2 cebule
- 5-6 ugotowanych ziemniaków
- gorczyca
- kurkuma
- olej
- sól
- pieprz
Papryczki chili oczyszczamy z pestek i kroimy drobno. Siekamy czosnek i imbir. Rozgrzewamy olej na patelni i wsypujemy kminek, ok 2-3 łyżeczki. Dodajemy chili, czosnek i imbir i smażymy chwilę, mieszając by się nie przypaliły. Odkładamy do ostygnięcia.
Mąkę rozrabiamy z mlekiem, jajkami, przyprawami i mieszanką z patelni. Mieszamy dobrze aż powstanie lejące ciasto naleśnikowe. Odstawiamy żeby odpoczęło.
Cebulę kroimy w piórka a ziemniaki w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy gorczycę, ok 2-3 łyżeczki. Kiedy zacznie strzelać, dodajemy cebulę i kurkumę. Smażymy aż cebula zmięknie i dodajemy ziemniaki. Całość smażymy jeszcze chwilę mieszając do połączenia się składników.
Smażymy cienkie naleśniki (ja robię to na suchej patelni). Nakładamy farsz, zwijamy.
Z podanej porcji wyszło 11 naleśników z nadzieniem.
Z podanej porcji wyszło 11 naleśników z nadzieniem.
Miałam już okazję spróbować te naleśniki Ramsaya i mogę je naprawdę polecić, gdyż są pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na znajdzprzepisy.pl.
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych :)
Zaiste zdecydowane w smaku połącznie, ale jakie oryginalne w porownaniu do zazwyczaj serwowanych naleśników!
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły pyszne:) Idealne połączenie składników, wykwintny smak, z mężem zajadaliśmy się ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńa wydawałoby się, co może być niezwykłego w naleśnikach z ziemniakami :-)
UsuńPoprostu pycha
OdpowiedzUsuńDodajemy kminek czy kmin rzymski?
OdpowiedzUsuńJak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuń