piątek, 30 marca 2012

Tarty wielkanocne

Już dziś, dzięki uprzejmości portalu kierunek.szczecin.pl, pod linkiem, specjalnie dla Was, 3 premierowe przepisy na Tartę Wielkanocną:)

środa, 28 marca 2012

Najlepsza babka piaskowa na świecie



Odkąd dostałam ten przepis (Miłka dziękuję!!!), babka ta co roku gości na moim wielkanocnym stole. Jest puszysta i delikatna, bardzo smaczna, mocno wyrasta i  pięknie się prezentuje.
Z podanego przepisu wychodzi naprawdę solidna i duża baba. Ja tym razem użyłam kilku foremek o różnej wielkości i kształtach. W sumie wyszło mi 6 babeczek.

1 szklanka = 250 ml

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
Masło ucieramy z cukrem na biały puch. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy nadal. Należy pamiętać, by składniki miały pokojową tempteraturę. Jajka miksujemy tylko do połączenia składników i wbijamy następne. Nie należy ucierać zbyt długo bo masa może się zwarzyć. Stopniowo wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ja używałam do mieszania miksera z końcówkami "świderkami". Na koniec dodajemy skórkę cytrynową, olej i ocet. Masa będzie gęsta, lśniąca i gładka.
Wylewamy ciasto do dokładnie natłuszczonej formy lub foremek do wysokości 3/4, nie więcej bo babka bardzo wyrasta i może wykipieć.
Pieczemy 40 minut.
Po wystudzeniu babkę można wzbogacić lukrem z cukru pudru i odrobiny wody, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem. Ja preferuję babeczki saute:)









poniedziałek, 26 marca 2012

Tarta kajmakowa z orzechami


  • 125 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody 
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego*
  • po ½ szkl. mielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 100 ml śmietanki 30% 
* Inną opcją przygotwania domowego kajmaku może być rozpuszczenie cukierków „krówek” z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki, ew. gotowa masa z puszki lub domowe toffi.

Puszkę mleka gotujemy ok 2-3 godziny w dużym garnku, pamiętając aby była cały czas zanurzona w wodzie. Lub przygotowujemy sos korzystając z przepisu podanego wyżej.
  Masło rozcieramy z mąką i solą na kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i schładzamy w lodówce min. 30 min. Po tym czasie pieczemy ciasto ok 20 min. w temp. 180 st. C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowy kajmak mieszamy z orzechami dolewając śmietankę.
Masą wypełniamy ostudzone ciasto i schładzamy całość.






sobota, 24 marca 2012

Bułeczki Grahamki



  • 300 ml mąki pszennej
  • 200 ml mąki grahama
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150-200 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżki fruktozy
  • nasiona dyni, słonecznika, siemienia lnianego itp.
  • ulubione zioła i przyprawy, np. kminek, papryka, oregano, bazylia, majeranek
Drożdże rozcieramy z fruktozą i łyżką wody, odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę, sól i przyprawy, nasiona. Dolewamy rozpuszczone drożdże, oliwę i wodę. Mieszamy wszystko razem łyżką, mikserem lub ręcznie, wyrabiamy lepkie, luźne ciasto, które będzie się kleić do ręki.
Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki, ciasto podsypujemy odrobinę mąką, wykładamy na blaszkę, można posypać nasionami lub otrębami lekko je wciskając w ciasto.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 25-30 minut.
Z podanej porcji wychodzi 5 bułek (lub chlebek w małej keksówce).

Bułeczki Siostrzyczki



Podobne bułeczki prezentowałam już w przepisach na bułeczki z budyniem oraz bułeczki drożdżowe z cynamonem.
Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk.


CIASTO:
  • 700-800 ml mąki
  • 25 g drożdży
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml cukru
  • 1 jajko
NADZIENIE I:
  • 50 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
NADZIENIE II:
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego - ugotowanego
  • 1 jajko
Drożdże wkruszamy do dużej miski.
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, podgrzewamy aby płyn był delikatnie ciepły. Pamiętajmy, że płyn o temperaturze powyżej 37 stopni zabije nam drożdże. Do drożdży wlewamy odrobinę mleka z masłem, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy resztę płynu, dodajemy cukier, jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki nie dodajemy od razu całej, być może będziecie potrzebowali jej mniej lub odrobinę więcej, należy wsypywać ją stopniowo i przestać gdy wyrobimy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 50 minut.
W tym czasie możemy ugotować budyń.
Miękkie masło rozcieramy z cukrem i cynamonem.
Ciasto wykładamy na blat, wyrabiamy jeszcze chwilę aż będzie sprężyste i błyszczące. Rozciagamy je rękami i wałkujemy na prostokąt. Mój miał wymiary 29:36. Smarujemy ciasto nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry szerokości 3-4 cm. Plastry układamy w natłuszczonej tortownicy. Proponuję użyć blaszki o śrenicy 24 cm, ja korzystałam z mniejszej i bułki troszkę mi wykipiały. Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość. Po tym czasie w każdej bułeczce robimy wgłębienie i nakładamy po łyżce budyniu. Na koniec smarujemy całość rozbełtanym jajkiem.
Całość pieczemy w temp 200 st. C 35-40 minut.
Bułeczki się zrosną, ale łatwo będzie je można odrywać od siebie. Ciasto jest bardzo puszyste i mięciutkie.







Na podstawie przepisu z "Encyklopedii wypieków i pieczenia".



wtorek, 20 marca 2012

Babeczki cynamonowe z miętowym kremem



Karkołomne połączenie smaków przygotowane na specjalne życzenie.
Ja za miętowymi smakami nie przepadam, ale babeczki są naprawdę smaczne, puszyste i wilgotne. Zrobione na podstawie przepisu na jedno z moich ulubionych ciast ucieranych "Makową Panienkę", tyle że bez maku. Na pewno będę wykorzystywać w przyszłości ten przepis na babeczki, ale już może o innym smaku;)

przepis na 14 sztuk
szklanka = 250 ml
  • 4 jajka
  • 250 ml mąki pszennej
  • 200 ml cukru
  • 200 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat miętowy
  • zielony barwnik
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem. Do masy dodajemy przestudzone masło i mieszamy dokładnie. Można zrobić to mikserem, ja mieszałam rózgą, składniki bardzo dobrze się połączyły. Następnie stopniowo, po troszkę wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem.
Masą napełniamy natłuszczone foremki do babeczek. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 25-30 minut. Studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy serek, aromat i barwnik. Masa napełniamy rękaw cukierniczy i ozdabiamy wierzch babeczek.

poniedziałek, 19 marca 2012

Zapiekanka z cukinią i serem typu feta



Ilość składników jest uzależniona od rozmiaru naczynia, którego użyjemy do zapiekania. Moje ma wymiary 26:19:5.
  • 3-4 małe cukinie
  • 2 kostki sera typu feta (ok 540 g)
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • ulubione zioła: rozmaryn, majeranek, tymianek
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • czerwona słodka papryka
  • oliwa
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
Oliwę wymieszać z ziołami i sokiem z cytryny. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Każdy plaster posmarować marynatą, wyłożyć na blaszkę i piec ok 20 minut. Można też przysmażyć na patelni z obu stron.
Ser mieszamy dokładnie z jajkami i zmiażdżonymi czosnkiem.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W naczyniu do zapiekania układamy plastry cukinii, kawałki pomidorów, część masy serowej i tak do zużycia składników. Ostatnią warstwą powinna być cukinia.
Całość pieczemy ok 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

czwartek, 15 marca 2012

Pasta z grochu


  • 3/4 szklanki grochu (namoczyć dzień wcześniej na noc)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • majeranek
Groch ugotować, odsączyć i wystudzić. Do malaksera dodać wszystkie składniki, zmielić na gładką masę.
Ew. wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. czosnkiem, cebulką, natką pietruszki, szczypiorkiem.

niedziela, 11 marca 2012

Kokosowa zupa z soczewicą


  • 2 cebule
  • 200 ml czerwonej soczewicy
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej z kostki eko)
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka rozgniecionych ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oliwa
Cebule obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na oliwie. Wsypujemy curry, kolendrę i smażymy aż cebula się zezłoci. Wlewamy bulion i dodajemy soczewicę. Gotujemy aż soczewica się ugotuje i wchłonie płyn. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili.


sobota, 10 marca 2012

Kiełki c.d.

Dziś na tapecie:

KIEŁKI RZODKIEWKI
Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan.
Oczyszczają drogi oddechowe i zatoki, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Pikantne w smaku przypominają dojrzałe korzenie rzodkiewek.



FASOLKA MUNG (złota fasola)
Są bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, kwasu foliowego, manganu i magnezu. W kiełkach fasoli mung znajdziemy fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A. Obniżają ciśnienie, poziom cukru i "złego" cholesterolu.



RZEŻUCHA (pieprzyca)
Z rzeżuchą warto zaprzyjaźnić się nie tylko w czasie świąt Wielkanocnych. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B9, C, K oraz wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod. Wpływa korzystnie na wygląd cery, włosów, paznokci. Obniża poziom cukru we krwi, działa krwiotwórczo i pobudza przemianę materii.




C.D.N.




 

środa, 7 marca 2012

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamu - hummus



Pyszne smarowidło, zwane Hummusem.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Z dodatkiem pasty sezamowej Tahini.

  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ew. ostra papryka 
Sezam podprażamy na suchej patelni, uważając by się nie przypalił.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Do malaksera wsypujemy sezam i miksujemy z oliwą. Następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, natkę, sok i przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę wody.
Przyprawiamy wg własnego gustu ulubionymi dodatkami.
Stosować do pieczywa, świeżych warzyw lub jako farsz do naleśników.




wtorek, 6 marca 2012

Mielone drobiowe gotowane na parze



Inspiracja przepisem z "Rewolucja na talerzu" (orginał przepisu i wiele innych). Łykam te pomysły bezkrytycznie i polecam serdecznie i smacznie do wypróbowania.
Ja użyłam dość dużej porcji mięsa, ale można oczywiście dostosować proporcje do własnych potrzeb.

  • 3 piersi z kurczaka i 2 plastry z piersi indyka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 białka (ew. 2 całe jajka)
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy - np. majeranek, rozmaryn, papryka słodka, curry, imbir
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, czosnek, zieleninę, skórkę cytrynową, białko i mieszamy wszystko dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka można ją zagęścić 2-3 łyżkami mielonych migdałów lub orzechów. Mięsną masę odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po schłodzeniu formujemy z niej kotleciki pulpeciki i układamy na sitku do gotowania na parze, nad wrzącą wodą. Gotujemy 20-30 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 15 pulpetów.


niedziela, 4 marca 2012

Rybna sałatka

Sałatka, w której śledzia można zastąpić wędzoną makrelą, tuńczykiem można też zastąpić rybę piersią z kurczaka, wędzoną lub pieczoną.
Sycąca i pożywna.
Dla MM-owców posiłek tłuszczowy.

  • 250 g śledzia w oleju, tj. 4 płaty (ew. 2 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym; 1 wędzona makrela)
  • 3 ugotowane jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 ogórki kiszone
  • majonez (MM-owcy wiedzą, że jest jeden rodzaj majonezu jaki mogą jeść;)
  • pieprz, sól
Jajka ścieramy na tarce lub kroimy drobno.
Śledzia odsączamy i kroimy w kawałki o szerokości 2 cm.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, ogórki w plasterki.
W misce układamy warstwami: ogórki, śledzia, jajka, cebulkę, majonez do wyczerpana składników i przyprawiamy do smaku.
Wierzch smarujemy majonezem i sałatkę odstawiamy do lodówki by się "przegryzła" cokolwiek to znaczy:)
Na zdjęciu poniżej pierwsza warstwa każdego składnika.