- 125 g mąki
- 100 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki wody
- puszka słodzonego mleka skondensowanego*
- po ½ szkl. mielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
- 100 ml śmietanki 30%
Puszkę mleka gotujemy ok 2-3 godziny w dużym garnku, pamiętając aby była cały czas zanurzona w wodzie. Lub przygotowujemy sos korzystając z przepisu podanego wyżej.
Masło rozcieramy z mąką i solą na kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i schładzamy w lodówce min. 30 min. Po tym czasie pieczemy ciasto ok 20 min. w temp. 180 st. C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowy kajmak mieszamy z orzechami dolewając śmietankę.
Masą wypełniamy ostudzone ciasto i schładzamy całość.
Pyszny przepis. Aż szkoda, że to taka bomba kaloryczna, bo takie tarty to można jeść i jeść ;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ją dzisiaj, jest świetna. Opublikowałam również na blogu, oczywiście z odnośnikiem do Twojego. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
Usuńdekadnecka słodycz :D już się na nią pisze :)
OdpowiedzUsuńHmmm...super - zxamiast mazurka ;)
OdpowiedzUsuń