środa, 28 marca 2012

Najlepsza babka piaskowa na świecie



Odkąd dostałam ten przepis (Miłka dziękuję!!!), babka ta co roku gości na moim wielkanocnym stole. Jest puszysta i delikatna, bardzo smaczna, mocno wyrasta i  pięknie się prezentuje.
Z podanego przepisu wychodzi naprawdę solidna i duża baba. Ja tym razem użyłam kilku foremek o różnej wielkości i kształtach. W sumie wyszło mi 6 babeczek.

1 szklanka = 250 ml

  • 200 g masła
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 125 ml mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
Masło ucieramy z cukrem na biały puch. Wbijamy po jednym jajku i mieszamy nadal. Należy pamiętać, by składniki miały pokojową tempteraturę. Jajka miksujemy tylko do połączenia składników i wbijamy następne. Nie należy ucierać zbyt długo bo masa może się zwarzyć. Stopniowo wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Ja używałam do mieszania miksera z końcówkami "świderkami". Na koniec dodajemy skórkę cytrynową, olej i ocet. Masa będzie gęsta, lśniąca i gładka.
Wylewamy ciasto do dokładnie natłuszczonej formy lub foremek do wysokości 3/4, nie więcej bo babka bardzo wyrasta i może wykipieć.
Pieczemy 40 minut.
Po wystudzeniu babkę można wzbogacić lukrem z cukru pudru i odrobiny wody, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem. Ja preferuję babeczki saute:)









14 komentarzy:

  1. Jak najlepsza to musze spróbować! mam w domu Małego Amatora na tekie babki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No to już mam przepis którego szukałam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. wzruszyłam się... :) ale żeby sprawiedliwości stało się zadość przepis pochodzi z Poradnika Domowego sprzed jakichś 15 lat bodajże :)

    OdpowiedzUsuń
  4. och, śliczne baby.
    do Wielkancy już wielkie odliczanie.

    OdpowiedzUsuń
  5. w jakiej temperaturze upiec takie śliczne baby???

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszna babka z czystym sumieniem mogę polecić

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam piekarnika, w którym można ustawiać temperaturę. Wstawiałam do zimnego piekarnika i temperatura dochodziła do 180 st. C.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiej wielkości powinna być forma do pieczenia, aby babka się z niej nie wylała? Czy średnica 22 cm wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wydaje mi się, że będzie za mała, ja chyba pierwszym razem użyłam takiej formy i ciasto mi wykipiało, a wlewamy go do wysokości ok 3/4 formy. W tym roku upiekę w formie o średnicy 25 cm.

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliczne baby :)
    skro mówisz że taka najlepsza to koniecznie muszę wypróbować ten przepis !

    OdpowiedzUsuń