Odkąd dostałam ten przepis (Miłka dziękuję!!!), babka ta co roku gości na moim wielkanocnym stole. Jest puszysta i delikatna, bardzo smaczna, mocno wyrasta i pięknie się prezentuje.
Z podanego przepisu wychodzi naprawdę solidna i duża baba. Ja tym razem użyłam kilku foremek o różnej wielkości i kształtach. W sumie wyszło mi 6 babeczek.
1 szklanka = 250 ml
- 200 g masła
- 2 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 125 ml mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
Wylewamy ciasto do dokładnie natłuszczonej formy lub foremek do wysokości 3/4, nie więcej bo babka bardzo wyrasta i może wykipieć.
Pieczemy 40 minut.
Po wystudzeniu babkę można wzbogacić lukrem z cukru pudru i odrobiny wody, rozpuszczoną czekoladą lub cukrem pudrem. Ja preferuję babeczki saute:)
Przepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńJak najlepsza to musze spróbować! mam w domu Małego Amatora na tekie babki :)
OdpowiedzUsuńNo to już mam przepis którego szukałam :D
OdpowiedzUsuńwzruszyłam się... :) ale żeby sprawiedliwości stało się zadość przepis pochodzi z Poradnika Domowego sprzed jakichś 15 lat bodajże :)
OdpowiedzUsuńPiękne... i napewno pyszne!
OdpowiedzUsuńmniammm
OdpowiedzUsuńoch, śliczne baby.
OdpowiedzUsuńdo Wielkancy już wielkie odliczanie.
uwielbiam
OdpowiedzUsuńw jakiej temperaturze upiec takie śliczne baby???
OdpowiedzUsuńprzepyszna babka z czystym sumieniem mogę polecić
OdpowiedzUsuńNie mam piekarnika, w którym można ustawiać temperaturę. Wstawiałam do zimnego piekarnika i temperatura dochodziła do 180 st. C.
OdpowiedzUsuńJakiej wielkości powinna być forma do pieczenia, aby babka się z niej nie wylała? Czy średnica 22 cm wystarczy?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że będzie za mała, ja chyba pierwszym razem użyłam takiej formy i ciasto mi wykipiało, a wlewamy go do wysokości ok 3/4 formy. W tym roku upiekę w formie o średnicy 25 cm.
OdpowiedzUsuńŚliczne baby :)
OdpowiedzUsuńskro mówisz że taka najlepsza to koniecznie muszę wypróbować ten przepis !
Mega przepis na proste ciasto. Polecam serdecznie
OdpowiedzUsuń