wtorek, 6 marca 2012

Mielone drobiowe gotowane na parze



Inspiracja przepisem z "Rewolucja na talerzu" (orginał przepisu i wiele innych). Łykam te pomysły bezkrytycznie i polecam serdecznie i smacznie do wypróbowania.
Ja użyłam dość dużej porcji mięsa, ale można oczywiście dostosować proporcje do własnych potrzeb.

  • 3 piersi z kurczaka i 2 plastry z piersi indyka
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 białka (ew. 2 całe jajka)
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy - np. majeranek, rozmaryn, papryka słodka, curry, imbir
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy, czosnek, zieleninę, skórkę cytrynową, białko i mieszamy wszystko dokładnie. Jeśli masa jest zbyt rzadka można ją zagęścić 2-3 łyżkami mielonych migdałów lub orzechów. Mięsną masę odstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Po schłodzeniu formujemy z niej kotleciki pulpeciki i układamy na sitku do gotowania na parze, nad wrzącą wodą. Gotujemy 20-30 minut.
Z podanej porcji wyszło mi 15 pulpetów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz