Pyszne smarowidło, zwane Hummusem.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Z dodatkiem pasty sezamowej Tahini.
- 4 łyżki sezamu
- 2 łyżki oliwy
- puszka ciecierzycy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- sól
- pieprz
- ew. ostra papryka
Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Do malaksera wsypujemy sezam i miksujemy z oliwą. Następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, natkę, sok i przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę wody.
Przyprawiamy wg własnego gustu ulubionymi dodatkami.
Stosować do pieczywa, świeżych warzyw lub jako farsz do naleśników.
Mmmmmmm......... i do tego kiełki ..... pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo piękne zdjęcia :) Wszystko na nich wygląda tak smacznie. :) Humus co prawda kojarzy mi się z warstwą gleby, ale co tam :) Może nawet zrobię, jak tylko uda mi się zakupić ciecierzycę w puszce :/ Czy to samo można zrobić z innymi strączkowymi? Czerwoną fasolą na przykład?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Można z fasoli, grochu, soczewica czerwona też pewnie będzie dobra:)
OdpowiedzUsuń