środa, 7 marca 2012

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem sezamu - hummus



Pyszne smarowidło, zwane Hummusem.
Proste i szybkie w wykonaniu.
Z dodatkiem pasty sezamowej Tahini.

  • 4 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ew. ostra papryka 
Sezam podprażamy na suchej patelni, uważając by się nie przypalił.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy.
Do malaksera wsypujemy sezam i miksujemy z oliwą. Następnie dodajemy ciecierzycę, czosnek, natkę, sok i przyprawy. Miksujemy wszystko na gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać więcej soku z cytryny lub odrobinę wody.
Przyprawiamy wg własnego gustu ulubionymi dodatkami.
Stosować do pieczywa, świeżych warzyw lub jako farsz do naleśników.




3 komentarze:

  1. Mmmmmmm......... i do tego kiełki ..... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękne zdjęcia :) Wszystko na nich wygląda tak smacznie. :) Humus co prawda kojarzy mi się z warstwą gleby, ale co tam :) Może nawet zrobię, jak tylko uda mi się zakupić ciecierzycę w puszce :/ Czy to samo można zrobić z innymi strączkowymi? Czerwoną fasolą na przykład?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Można z fasoli, grochu, soczewica czerwona też pewnie będzie dobra:)

    OdpowiedzUsuń