- 300 ml mąki pszennej
- 200 ml mąki grahama
- 1/2 łyżeczki soli
- 150-200 ml wody
- 1 łyżka oliwy
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżki fruktozy
- nasiona dyni, słonecznika, siemienia lnianego itp.
- ulubione zioła i przyprawy, np. kminek, papryka, oregano, bazylia, majeranek
Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki, ciasto podsypujemy odrobinę mąką, wykładamy na blaszkę, można posypać nasionami lub otrębami lekko je wciskając w ciasto.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 25-30 minut.
Z podanej porcji wychodzi 5 bułek (lub chlebek w małej keksówce).
Nie pisze w jakiej temperaturze piec te bułki.
OdpowiedzUsuńNie mam piekarnika, w którym można ustawić temperaturę więc ciężko mi to określić. Włączam piec i wstawiam bułki...polecam średnio nagrzany piekarnik 160-180 st.C.
Usuń