sobota, 10 marca 2012

Kiełki c.d.

Dziś na tapecie:

KIEŁKI RZODKIEWKI
Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, C, E, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan.
Oczyszczają drogi oddechowe i zatoki, podnoszą odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Pikantne w smaku przypominają dojrzałe korzenie rzodkiewek.



FASOLKA MUNG (złota fasola)
Są bogatym źródłem błonnika, białka, witaminy B9, kwasu foliowego, manganu i magnezu. W kiełkach fasoli mung znajdziemy fosfor, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy B1, B2, B5, B6, K, E, C i A. Obniżają ciśnienie, poziom cukru i "złego" cholesterolu.



RZEŻUCHA (pieprzyca)
Z rzeżuchą warto zaprzyjaźnić się nie tylko w czasie świąt Wielkanocnych. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B9, C, K oraz wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod. Wpływa korzystnie na wygląd cery, włosów, paznokci. Obniża poziom cukru we krwi, działa krwiotwórczo i pobudza przemianę materii.




C.D.N.




 

2 komentarze:

  1. U mnie aktualnie kiełkuje brokuł oraz rzodkiewka (po raz drugi, bardzo mi smakuje). Fasola też już zagościła, a z rzeżuchą poczekam na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy są bardzo wartościowe i bogate w witaminy. Fajnie, że poza walorami smakowymi podkreślasz jeszcze działanie zdrowotne kiełków, fasolki i rzeżuchy.


    Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia :)
    www.biegpozdrowie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń