środa, 22 września 2010

Bułeczki drożdżowe z cynamonem

Śniadanie? Najfajniejsze w weekend, kiedy jest mnóstwo czasu na to by je przygotować i cieszyć się nim. Ciepłe, świeże i słodkie pieczywo. Kto chce ślimaka?





ok 40 szt.


50 g drożdży
150 g margaryny lub masła
500 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
100-150 ml cukru
1 jajko
1,5 l mąki pszennej

Nadzienie:
75 g margaryny lub masła
100 ml cukru
cynamon

Drożdże pokruszyć do miski. Rozpuścić tłuszcz, dodać mleko, podgrzać. Zalać drożdże małą ilością mleka z tłuszczem i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać resztę mleka, sól, cukier, jajko i mąkę.
Wyrabiać aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40 min.
Wymieszać składniki nadzienia na gładką masę.
Ciasto zagnieść chwilę w misce a następnie przełożyć na stolnicę i zagniatać jeszcze aż nie będzie się kleić do rąk i stolnicy.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować nadzienie i zwinąć jak roladę. Kroić na plastry szerokości ok 2 cm. Wyłożyć na blachę i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 min. Posmarować jajkiem i piec w temp. 250 stopni ok 8-10 min.




"Encyklopedia wypieków i pieczenia. Wszystko o wypiekaniu pieczywa, ciast, ciasteczek i tortów" Brigitta Rasmusson

2 komentarze:

  1. 1,5 l mąki pszennej? Proszę sprecyzować ile tej mąki. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie taka ilość jest podana w oryginalnym przepisie, który pochodzi z książki "Encyklopedia wypieków i pieczenia", w swoich przepisach też często podaję ilość mąki w mililitrach, nie mam wagi kuchennej.

    OdpowiedzUsuń