niedziela, 11 marca 2012

Kokosowa zupa z soczewicą


  • 2 cebule
  • 200 ml czerwonej soczewicy
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 2 szklanki bulionu (najlepiej z kostki eko)
  • 1 łyżeczka curry
  • kilka rozgniecionych ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • oliwa
Cebule obieramy i drobno kroimy, podsmażamy na oliwie. Wsypujemy curry, kolendrę i smażymy aż cebula się zezłoci. Wlewamy bulion i dodajemy soczewicę. Gotujemy aż soczewica się ugotuje i wchłonie płyn. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili.


1 komentarz:

  1. Zupa kokosowa? Nigdy nie jadłam, a smaku nawet nie umiem sobie wyobrazić :D Twoja wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń