Podobne bułeczki prezentowałam już w przepisach na bułeczki z budyniem oraz bułeczki drożdżowe z cynamonem.
Z podanej porcji wychodzi 8 sztuk.
CIASTO:
- 700-800 ml mąki
- 25 g drożdży
- 75 g masła
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml cukru
- 1 jajko
- 50 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego - ugotowanego
- 1 jajko
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko, podgrzewamy aby płyn był delikatnie ciepły. Pamiętajmy, że płyn o temperaturze powyżej 37 stopni zabije nam drożdże. Do drożdży wlewamy odrobinę mleka z masłem, mieszamy do rozpuszczenia. Wlewamy resztę płynu, dodajemy cukier, jajko i mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki nie dodajemy od razu całej, być może będziecie potrzebowali jej mniej lub odrobinę więcej, należy wsypywać ją stopniowo i przestać gdy wyrobimy gładkie, odchodzące od dłoni ciasto.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 50 minut.
W tym czasie możemy ugotować budyń.
Miękkie masło rozcieramy z cukrem i cynamonem.
Ciasto wykładamy na blat, wyrabiamy jeszcze chwilę aż będzie sprężyste i błyszczące. Rozciagamy je rękami i wałkujemy na prostokąt. Mój miał wymiary 29:36. Smarujemy ciasto nadzieniem cynamonowym i zwijamy jak roladę. Kroimy w plastry szerokości 3-4 cm. Plastry układamy w natłuszczonej tortownicy. Proponuję użyć blaszki o śrenicy 24 cm, ja korzystałam z mniejszej i bułki troszkę mi wykipiały. Bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, powinny podwoić swoją objętość. Po tym czasie w każdej bułeczce robimy wgłębienie i nakładamy po łyżce budyniu. Na koniec smarujemy całość rozbełtanym jajkiem.
Całość pieczemy w temp 200 st. C 35-40 minut.
Bułeczki się zrosną, ale łatwo będzie je można odrywać od siebie. Ciasto jest bardzo puszyste i mięciutkie.
Na podstawie przepisu z "Encyklopedii wypieków i pieczenia".
Oo, mi właśnie wpadły w oko w tej książce.. Twoje przepięknie wyszły! :D
OdpowiedzUsuńu mnie trochę treść przerosła formę i nieco wykipiały:)
OdpowiedzUsuńTakich bułeczek nigdy za wiele...niedzielne śniadanie idealne :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają! uwielbiam drożdżowe ;)
OdpowiedzUsuńo, ale fajne ;]
OdpowiedzUsuńtroszkę jak odrywane brioszki xd