sobota, 6 października 2012

Muffiny imbirowe z gruszką



  • 500 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru + kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania muffinek
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 200 ml śmietany 12%
  • 250 ml oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 4 jajka
  • 3 gruszki obrane i pokrojone w kosteczkę
Suche składniki mieszamy w dużej misce, w mniejszej składniki mokre, oprócz gruszek. 
Mokre przelewamy do suchych, mieszamy niezbyt dokładnie, na koniec dodajemy gruszki. Napełniamy masą foremki, posypując każdą muffinkę cukrem.
Pieczemy ok 25 min. w temperaturze ok. 180 st. C.
Z przepisu wychodzi 25 sztuk muffinek.

Źródło przepisu: Moje Wypieki


5 komentarzy:

  1. ja bym spróbowała też ze świeżym imbirem..:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! i muszą pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. imbir z gruszką to idealne połączenie, nie tylko do wypieków, u mnie na blogu właśnie kurczak w tej konfiguracji ;P
    pozdrawiam,
    Szana ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zamiast śmietany proponuję użyć jogurtu naturalnego gęstego. Muffinki wyszły przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny blog :)
    ja dziś zrobiłam te muffinki ze świeżym imbirem. Wyszły świetne. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia i wrzucić na bloga :P
    zapraszam do siebie na www. jak-to-smakuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń