wtorek, 2 października 2012

Jesienne warzywa z makaronem



Propozycja smacznego, zdrowego, kolorowego dania z warzywami sezonowymi i makaronem, który można też pominąć i przygotować tylko sałatkę warzywną.

  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 pory
  • kawałek dyni
  • oliwa
  • rozmaryn
  • czerwona słodka papryka
  • czubryca zielona
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • gałązki majeranku
  • żytni makaron muszle
  • pestki słonecznika lub dyni
  • sok z cytryny
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wykładamy na blachę do pieczenia. Oliwę mieszamy z przyprawami i polewamy warzywa. Pieczemy ok 40-50 min., zależy jaki stopień miękkości chcemy uzyskać.
Upieczone warzywa kroimy w mniejsze plasterki i wykładamy na ugotowany makaron. Posypujemy słonecznikiem/dynią, możemy skropić oliwą/olejem lnianym i sokiem z cytryny. 


2 komentarze: