Propozycja smacznego, zdrowego, kolorowego dania z warzywami sezonowymi i makaronem, który można też pominąć i przygotować tylko sałatkę warzywną.
- 2 marchewki
- 2 buraki
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- 2 pory
- kawałek dyni
- oliwa
- rozmaryn
- czerwona słodka papryka
- czubryca zielona
- sól
- pieprz
- liście laurowe
- gałązki majeranku
- żytni makaron muszle
- pestki słonecznika lub dyni
- sok z cytryny
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki i wykładamy na blachę do pieczenia. Oliwę mieszamy z przyprawami i polewamy warzywa. Pieczemy ok 40-50 min., zależy jaki stopień miękkości chcemy uzyskać.
Upieczone warzywa kroimy w mniejsze plasterki i wykładamy na ugotowany makaron. Posypujemy słonecznikiem/dynią, możemy skropić oliwą/olejem lnianym i sokiem z cytryny.
Smakowitości :) Lubię takie warzywno-makaronowe obiady.
OdpowiedzUsuńMega Pycha! :)
OdpowiedzUsuń