wtorek, 9 października 2012

Sok imbirowy na zimę


  • korzeń imbiru, ok 150-200 g
  • sok z 2 cytryn
  • 1-2 gałązki świeżej mięty
  • 1 l wody
Imbir obieramy, kroimy w kosteczkę i miksujemy w blenderze ze szklanką wody(250 ml).
W rondelku zagotowujemy 0,75 l wody, kiedy zacznie wrzeć zestawiamy z ognia. Dodajemy pulpę imbirową, sok z cytryny i miętę. Odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie płyn przecedzamy i zlewamy do butelki. 
Sok jest bardzo aromatyczny, ostry w smaku, można pić rozcieńczony wodą.
W oryginalnym przepisie do gotującej wody dodaje się 80 g cukru, ja pominęłam; wolę dosładzać sok później miodem lub syropem z agawy.

na podstawie przepisu na sok imbirowy z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert. 

7 komentarzy:

  1. Jak pić taki sok? Czy to na specjalną kurację czy można pić dowolnie?
    Ja lubię herbatkę z imbiru z miodem i cytryną, ale czy ten sok można po prostu dolać do herbaty?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piję ten sok sam, można go rozcieńczać zimną lub ciepłą wodą. Myślę, że spokojnie można dolewać go do herbaty choć sama jeszcze nie próbowałam. Nie jest przeznaczony na specjalną kurację, no chyba, że profilaktyczną przed zimą;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co jeśli nie mamy mięty? To jakis problem?

    OdpowiedzUsuń
  4. świeżą można zastąpić suszoną lub pominąć, nic się nie stanie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak długo można taki sok przechowywać???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że tydzień, dwa max. zapomniana w lodówce resztka tego soku po 3 tygodniach nie smakuje dobrze....

      Usuń