- 500 g mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru + kilka łyżeczek brązowego cukru do posypania muffinek
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 200 ml śmietany 12%
- 250 ml oleju
- 2 łyżki miodu
- 4 jajka
- 3 gruszki obrane i pokrojone w kosteczkę
Suche składniki mieszamy w dużej misce, w mniejszej składniki mokre, oprócz gruszek.
Mokre przelewamy do suchych, mieszamy niezbyt dokładnie, na koniec dodajemy gruszki. Napełniamy masą foremki, posypując każdą muffinkę cukrem.
Pieczemy ok 25 min. w temperaturze ok. 180 st. C.
Z przepisu wychodzi 25 sztuk muffinek.
Źródło przepisu: Moje Wypieki
ja bym spróbowała też ze świeżym imbirem..:-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają! i muszą pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńimbir z gruszką to idealne połączenie, nie tylko do wypieków, u mnie na blogu właśnie kurczak w tej konfiguracji ;P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana ;)
zamiast śmietany proponuję użyć jogurtu naturalnego gęstego. Muffinki wyszły przepyszne :)
OdpowiedzUsuńFajny blog :)
OdpowiedzUsuńja dziś zrobiłam te muffinki ze świeżym imbirem. Wyszły świetne. Nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia i wrzucić na bloga :P
zapraszam do siebie na www. jak-to-smakuje.blogspot.com