poniedziałek, 15 października 2012

Dżem gruszkowy z czekoladą


  • 1 kg gruszek
  • 250 ml cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • ziarenka z laski wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla razem z sokiem, cukrem i wanilią (jeśli używamy ekstraktu to dolewamy go na drugi dzień, tuż przed nałożeniem masy do słoików). Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż gruszki zmiękną. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia. Rondel wkładamy do lodówki na całą noc. 
Na drugi dzień gotujemy ponownie aż owoce się rozpadną.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Z podanych składników wyszły 3 słoiki 0,33 l.

na podstawie przepisu na dżem gruszkowo-waniliowo-czekoladowy z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.





1 komentarz: