Dżem gruszkowy z czekoladą
- 1 kg gruszek
- 250 ml cukru
- sok z 1/2 cytryny
- ziarenka z laski wanilii lub 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 200 g gorzkiej czekolady
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondla razem z sokiem, cukrem i wanilią (jeśli używamy ekstraktu to dolewamy go na drugi dzień, tuż przed nałożeniem masy do słoików). Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż gruszki zmiękną. Zestawiamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia. Rondel wkładamy do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień gotujemy ponownie aż owoce się rozpadną.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Z podanych składników wyszły 3 słoiki 0,33 l.
na podstawie przepisu na dżem gruszkowo-waniliowo-czekoladowy z książki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert.
przepis bardzo zachęcający :)
OdpowiedzUsuńpopieram no i juz działam
OdpowiedzUsuń