czwartek, 11 października 2012

Korzenne ciasteczka z imbirem i miodem


  • 250 ml mąki pszennej
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 ml miodu
Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy masło i rozcieramy je palcami. Miód podgrzewamy w rondelku, dolewamy do ciasta i zagniatamy. Na talerzyku rozsypujemy trochę cukru. Z ciasta odrywamy kawałki, formujemy kulki, obtaczamy w cukrze i przekładamy na blaszkę spłaszczając widelcem.
Ciasteczka piekłam w nagrzanym do 180 st. C piekarniku ok 8-10 minut aż spód lekko się zrumienił a ciastka były jeszcze odrobinę miękkie.
Z podanej porcji wychodzi ok 32 ciasteczka.

Źródło przepisu: Sweet Art Sweet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz