Jeszcze nigdy mieszkanie tak bardzo nie pachniało kokosem...
Polecam ciasto wszystkim, którzy tak jak ja, uwielbiają ten aromat. Nie jest pracochłonne, za to smaczne, wilgotne, mało słodkie, pięknie wygląda i pachnie. Idealne dla osób, które nie mogą spożywać jajek czy mleka krowiego.
Spróbuję kiedyś zrobić je z mąki orkiszowej.
1 szklanka = 250 ml
- 4 szklanki mąki pszennej
- 400 ml mleka kokosowego
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 100 ml syropu z agawy (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki może dać więcej)
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 opakowanie drożdży instant (7 g = ok 2,5 łyżeczki)
- opcjonalnie szczypta kurkumy dla kolorku
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki, skórkę cytrynową, drożdże i dolewamy syrop, sok z cytryny i mleko. Całość wyrabiamy ręką, można się wspomóc mikserem. Zagniecione w kulę ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz i przekładamy do natłuszczonej formy. W oryginale używa się formy do babki, ja wyjątkowo upiekłam dziś ciasto w małej keksówce. Odstawiamy jeszcze na godzinę.
Piekłam ciasto w zwykłym gazowym piekarniku, wstawiałam do zimnego i piekłam ok 45 minut.
Źródło przepisu www.olgasmile.com
Piekłam ciasto w zwykłym gazowym piekarniku, wstawiałam do zimnego i piekłam ok 45 minut.
Źródło przepisu www.olgasmile.com
Ale pysznie wygląda, a ten kolor....
OdpowiedzUsuńkokosowe = pyszne! a kolor jaki żółciutki!:)
OdpowiedzUsuń