niedziela, 30 września 2012

Ciasto kokosowe na drożdżach



Jeszcze nigdy mieszkanie tak bardzo nie pachniało kokosem...
Polecam ciasto wszystkim, którzy tak jak ja, uwielbiają ten aromat. Nie jest pracochłonne, za to smaczne, wilgotne, mało słodkie, pięknie wygląda i pachnie. Idealne dla osób, które nie mogą spożywać jajek czy mleka krowiego. 
Spróbuję kiedyś zrobić je z mąki orkiszowej.

1 szklanka = 250 ml
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 100 ml syropu z agawy (jeśli ktoś lubi bardzo słodkie wypieki może dać więcej)
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 opakowanie drożdży instant (7 g = ok 2,5 łyżeczki)
  • opcjonalnie szczypta kurkumy dla kolorku
Do dużej miski wsypujemy mąkę, wiórki, skórkę cytrynową, drożdże i dolewamy syrop, sok z cytryny i mleko. Całość wyrabiamy ręką, można się wspomóc mikserem. Zagniecione w kulę ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz i przekładamy do natłuszczonej formy. W oryginale używa się formy do babki, ja wyjątkowo upiekłam dziś ciasto w małej keksówce. Odstawiamy jeszcze na godzinę.
Piekłam ciasto w zwykłym gazowym piekarniku, wstawiałam do zimnego i piekłam ok 45 minut.




Źródło przepisu www.olgasmile.com

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda, a ten kolor....

    OdpowiedzUsuń
  2. kokosowe = pyszne! a kolor jaki żółciutki!:)

    OdpowiedzUsuń