poniedziałek, 26 marca 2012

Tarta kajmakowa z orzechami


  • 125 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki wody 
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego*
  • po ½ szkl. mielonych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
  • 100 ml śmietanki 30% 
* Inną opcją przygotwania domowego kajmaku może być rozpuszczenie cukierków „krówek” z dodatkiem mleka lub słodkiej śmietanki, ew. gotowa masa z puszki lub domowe toffi.

Puszkę mleka gotujemy ok 2-3 godziny w dużym garnku, pamiętając aby była cały czas zanurzona w wodzie. Lub przygotowujemy sos korzystając z przepisu podanego wyżej.
  Masło rozcieramy z mąką i solą na kruszonkę, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną formę i schładzamy w lodówce min. 30 min. Po tym czasie pieczemy ciasto ok 20 min. w temp. 180 st. C. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gotowy kajmak mieszamy z orzechami dolewając śmietankę.
Masą wypełniamy ostudzone ciasto i schładzamy całość.






4 komentarze:

  1. Pyszny przepis. Aż szkoda, że to taka bomba kaloryczna, bo takie tarty to można jeść i jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ją dzisiaj, jest świetna. Opublikowałam również na blogu, oczywiście z odnośnikiem do Twojego. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. dekadnecka słodycz :D już się na nią pisze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm...super - zxamiast mazurka ;)

    OdpowiedzUsuń