sobota, 24 marca 2012

Bułeczki Grahamki



  • 300 ml mąki pszennej
  • 200 ml mąki grahama
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150-200 ml wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżki fruktozy
  • nasiona dyni, słonecznika, siemienia lnianego itp.
  • ulubione zioła i przyprawy, np. kminek, papryka, oregano, bazylia, majeranek
Drożdże rozcieramy z fruktozą i łyżką wody, odstawiamy na 15 minut. W misce mieszamy mąkę, sól i przyprawy, nasiona. Dolewamy rozpuszczone drożdże, oliwę i wodę. Mieszamy wszystko razem łyżką, mikserem lub ręcznie, wyrabiamy lepkie, luźne ciasto, które będzie się kleić do ręki.
Odstawiamy je do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki, ciasto podsypujemy odrobinę mąką, wykładamy na blaszkę, można posypać nasionami lub otrębami lekko je wciskając w ciasto.
Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Wstawiam do zimnego piekarnika i piekę 25-30 minut.
Z podanej porcji wychodzi 5 bułek (lub chlebek w małej keksówce).

2 komentarze:

  1. Nie pisze w jakiej temperaturze piec te bułki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam piekarnika, w którym można ustawić temperaturę więc ciężko mi to określić. Włączam piec i wstawiam bułki...polecam średnio nagrzany piekarnik 160-180 st.C.

      Usuń