- 3 litry bulionu (u mnie wegetariański EKO)
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek dyni lub jedna malutka (ok 1 kg)
- 200 ml mleka kokosowego
- liście laurowe
- ziele angielskie
- mielony kumin
- trawa cytrynowa
- mielony imbir
- curry
- kurkuma
- pieprz
- oliwa
Warzywa obieramy, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w rondlu na oliwie aż zmiękną i będą szkliste. Bulion zagotowujemy z zielem angielskim i laurem (3 listki). Wrzucamy warzywa i gotujemy aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy dodając pozostałe przyprawy. Do miseczki wlewamy chochlę zupy, dodajemy mleko i mieszamy dokładnie by nie było grudek, wlewamy do garnka z zupą.
Kleks mleka można też dodać do talerzy przed samym podaniem zupy.
Kleks mleka można też dodać do talerzy przed samym podaniem zupy.
Pychota :) Jeszcze nie jadłam w tym roku zupy dyniowej, muszę to nadrobić!
OdpowiedzUsuń