wtorek, 18 września 2012

Moja zupa dyniowa




  • 3 litry bulionu (u mnie wegetariański EKO)
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek dyni lub jedna malutka (ok 1 kg)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • mielony kumin
  • trawa cytrynowa
  • mielony imbir
  • curry
  • kurkuma
  • pieprz
  • oliwa
Warzywa obieramy, kroimy w dużą kostkę i podsmażamy w rondlu na oliwie aż zmiękną i będą szkliste. Bulion zagotowujemy z zielem angielskim i laurem (3 listki). Wrzucamy warzywa i gotujemy aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, miksujemy blenderem i ponownie zagotowujemy dodając pozostałe przyprawy. Do miseczki wlewamy chochlę zupy, dodajemy mleko i mieszamy dokładnie by nie było grudek, wlewamy do garnka z zupą. 
Kleks mleka można też dodać do talerzy przed samym podaniem zupy.





1 komentarz:

  1. Pychota :) Jeszcze nie jadłam w tym roku zupy dyniowej, muszę to nadrobić!

    OdpowiedzUsuń