- 2,5 kg białej cebuli
- 1 kg cukru
- 1 l octu
- 2-3 laski cynamonu
- 1 opakowanie goździków
- sól
Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy je w dużej misce lub garnku i każdą warstwę posypujemy garścią soli, aby cebula puściła sok. Odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie sok wylewamy a cebulę płuczemy dokładnie w wodzie i odsączamy na sicie lub suszymy papierowym ręcznikiem.
W dużym garnku zagotowujemy cukier z octem, cynamonem i goździkami. Polecam sposób autorki by goździki zawinąć w kawałek gazy i związać, będzie łatwiej później wyjąć je z masy. Do zalewy przekładamy cebulę, mieszamy i zostawiamy na małym gazie przez 3 godziny. Od czasu do czasu mieszamy by masa się nie przypaliła. Całość zredukuje swoją objętość o min. 1/2, nabierze ciemnego, bursztynowego koloru a cebula stanie się miękka i szklista.
Po 3 godzinach gotowania marmoladę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,15 l i jeden 0,25 l.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.
Po 3 godzinach gotowania marmoladę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut.
Z podanych składników wyszło mi 8 słoiczków o pojemności 0,15 l i jeden 0,25 l.
Przepis pochodzi z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.
cynamon i cebula.. zapowiada się bardzo niebanalnie
OdpowiedzUsuńnie spotkałam się jeszcze z konfiturą z białej cebuli.
OdpowiedzUsuńa tym bardziej z cynamonem!
zaskakujesz mnie dziś.