- 200 ml płatków owsianych
- 250 ml mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
- 200 ml mąki pszennej
- 70 g drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru (ew. fruktozy)
- siemie lniane
- czarnuszka
- 1 rozbełtane jajko
- otręby
Drożdże zalewamy wodą (w oryginale mlekiem), dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Po tym czasie do mieszanki wsypujemy obie mąki, cukier, sól, garść nasion lnu, czarnuszki i wyrabiamy ciasto, zagniatamy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Ciasto przekładamy do formy, u mnie duża keksówka, smarujemy jajkiem, posypujemy lnem i otrębami lub płatkami owsianymi. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy 50-60 min. w temp. ok 180-200 st. C. Chlebek jest bardzo smaczny, wilgotny i zwarty, ma chrupiącą, złotą skórkę.
Przygotowywałam go także z mąki orkiszowej, był równie udany i smaczny.
Na podstawie przepisu Agnieszki Maciąg ze strony Sante.
Przygotowywałam go także z mąki orkiszowej, był równie udany i smaczny.
Na podstawie przepisu Agnieszki Maciąg ze strony Sante.
Zapraszam po odbiór nagrody So Sweet Blog Award
OdpowiedzUsuń