Na podstawie przepisu z whiteplate.blogspot.com z drobnymi zmianami.
1 szklanka = 250 ml
SKŁADNIKI SUCHE:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 200 ml brązowego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżka przyprawy "Pięć smaków" (anyż, cynamon, goździki, koper, pieprz biały)
SKŁADNIKI MOKRE:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 70 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 4 rozgniecione banany
- 200 g mlecznej czekolady posiekanej drobno
Składniki suche mieszamy w dużej misce, podobnie robimy z mokrymi wyłączając czekoladę. Mokre wlewamy do suchych, mieszamy niedokładnie, na końcu dodajemy czekoladę. Masę wykładamy do foremek/papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. do tzw. suchego patyczka i studzimy na kratce.
Z podanych proporcji wyszły mi 22 sztuki.
Z podanych proporcji wyszły mi 22 sztuki.
bananowe muffinkki... jest coś lepszego?
OdpowiedzUsuń