Na podstawie przepisu kuchni lidla.
Przepis dla mnie idealny gdyż uwielbiam ananasa i wszystko co kokosowe. Piękny kolor potrawy, egzotyczny i aromatyczny smak.
Danie w proporcjach dla dwóch osób na obiad na dwa dni.
- 4 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 50 g wiórków kokosowych
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- puszka ananasa w kawałkach
- świeża kolendra (ew. szczypta mielonych nasion)
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- oliwa
- świeży tymianek
Piersi kurczaka kroimy w kawałki, oprószamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą.
Cebulę kroimy w półtalarki a pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z dwóch stron aż się zezłoci. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, podsmażamy ok 1-2 minut i stale mieszamy, ew. podlewamy odrobiną oliwy bo wiórki mogą przyklejać się do patelni i przypalać.
Dolewamy mleko kokosowe i ok 150 ml wody, dodajemy pomidory, ananasa, gałązki tymianku i kurkumę. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu aby całość dusiła się jeszcze ok 20-30 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Dolewamy mleko kokosowe i ok 150 ml wody, dodajemy pomidory, ananasa, gałązki tymianku i kurkumę. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu aby całość dusiła się jeszcze ok 20-30 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Na koniec posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz