czwartek, 6 września 2012

Kurczak z Antyli Pascala





Na podstawie przepisu kuchni lidla.
Przepis dla mnie idealny gdyż uwielbiam ananasa i wszystko co kokosowe. Piękny kolor potrawy, egzotyczny i aromatyczny smak.
Danie w proporcjach dla dwóch osób na obiad na dwa dni.
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 50 g wiórków kokosowych
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • puszka ananasa w kawałkach
  • świeża kolendra (ew. szczypta mielonych nasion)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • świeży tymianek
Piersi kurczaka kroimy w kawałki, oprószamy solą, pieprzem i mieloną kolendrą.
Cebulę kroimy w półtalarki a pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso z dwóch stron aż się zezłoci. Dodajemy cebulę i smażymy kilka minut. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe, podsmażamy ok 1-2 minut i stale mieszamy, ew. podlewamy odrobiną oliwy bo wiórki mogą przyklejać się do patelni i przypalać. 
Dolewamy mleko kokosowe i ok 150 ml wody, dodajemy pomidory, ananasa, gałązki tymianku i kurkumę. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu aby całość dusiła się jeszcze ok 20-30 minut. Sos powinien zgęstnieć.
Na koniec posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.
Danie można podawać z ryżem, ja pominęłam.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz