poniedziałek, 24 września 2012

Chleb drożdżowy z płatkami owsianymi



  • 200 ml płatków owsianych
  • 250 ml mąki pszennej razowej (u mnie typ 2000)
  • 200 ml mąki pszennej
  • 70 g drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru (ew. fruktozy)
  • siemie lniane
  • czarnuszka
  • 1 rozbełtane jajko
  • otręby
Drożdże zalewamy wodą (w oryginale mlekiem), dodajemy płatki owsiane, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na godzinę.
Po tym czasie do mieszanki wsypujemy obie mąki, cukier, sól, garść nasion lnu, czarnuszki i wyrabiamy ciasto, zagniatamy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Ciasto przekładamy do formy, u mnie duża keksówka, smarujemy jajkiem, posypujemy lnem i otrębami lub płatkami owsianymi. Odstawiamy jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy 50-60 min. w temp. ok 180-200 st. C. Chlebek jest bardzo smaczny, wilgotny i zwarty, ma chrupiącą, złotą skórkę.
Przygotowywałam go także z mąki orkiszowej, był równie udany i smaczny.

Na podstawie przepisu Agnieszki Maciąg ze strony Sante.




1 komentarz: