środa, 25 lipca 2012

Kawka budyniowa na zimno



  • 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • likier karmelowy
  • 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych
  • kilka kostek lodu
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 200 ml mleka, resztę mleka zagotowujemy dolewając ekstrakt waniliowy.
Gotujemy budyń, ma być bardzo rzadki. Odstawiamy do ostudzenia a później schładzamy w lodówce.
Do blendera z funkcją kruszenia lodu wlewamy zimny budyń, kawę
i kostki lodu. Miksujemy dokładnie aż na wierzchu pojawi się pianka.
Na dno szklanki wkładamy lody i wlewamy kawę, wierzch skrapiamy likierem karmelowym.

3 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na kawę w upały :) spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takiej kawy nie próbowałam, ale brzmi i wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń