Przepis na ten wypiek pochodzi z programu "Ewa gotuje".
Chlebek drożdżowy przypomina w smaku słodką chałkę lub ciasto drożdżowe. Można przygotowywać go z różnymi bakaliami i owocami.
Pięknie wyrasta, nie wymaga wiele zachodu, ma lekką i puszystą konsystencję.
Przepis poniżej w zmniejszonych proporcjach i z drobnymi zmianami w dodatkach.
1 szklanka = 250 ml
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- garść rodzynek
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Ze względu na długi czas fermentowania zaczynu, najlepiej przygotować go wieczorem, a rano przystąpić do pieczenia.
Po 12-stu godzinach do zaczynu wsypujemy mąkę, sól, bakalie i esencję waniliową. Wszystko mieszamy mikserem z hakiem na gładką masę. Ciasto wylewamy do długiej keksówki i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut.
Pieczemy ok 50 minut.
Należy wyczuć ile czasu zajmie nam pieczenie w naszym piekarniku. Ja wstawiam blaszkę zawsze do zimnego piekarnika, ustawiając średnią temperaturę, chlebek jest gotowy po 45-50 minutach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz