poniedziałek, 23 lipca 2012

Chlebek drożdżowy




Przepis na ten wypiek pochodzi z programu "Ewa gotuje".
Chlebek drożdżowy przypomina w smaku słodką chałkę lub ciasto drożdżowe. Można przygotowywać go z różnymi bakaliami i owocami. 
Pięknie wyrasta, nie wymaga wiele zachodu, ma lekką i puszystą konsystencję.
Przepis poniżej w zmniejszonych proporcjach i z drobnymi zmianami w dodatkach.


1 szklanka = 250 ml

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego

Jajka miksujemy z cukrem w dużej misce. Następnie do masy wkruszamy drożdże, wlewamy mleko, olej i odstawiamy na 12 godzin, przykrywając miskę ściereczką. Uwaga! Nie mieszamy masy od momentu dodania drożdży. 
Ze względu na długi czas fermentowania zaczynu, najlepiej przygotować go wieczorem, a rano przystąpić do pieczenia.
Po 12-stu godzinach do zaczynu wsypujemy mąkę, sól, bakalie i esencję waniliową. Wszystko mieszamy mikserem z hakiem na gładką masę. Ciasto wylewamy do długiej keksówki i odstawiamy jeszcze do wyrośnięcia na ok 30 minut. 
Pieczemy ok 50 minut. 
Należy wyczuć ile czasu zajmie nam pieczenie w  naszym piekarniku. Ja wstawiam blaszkę zawsze do zimnego piekarnika, ustawiając średnią temperaturę, chlebek jest gotowy po 45-50 minutach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz