- 1 łyżka proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 400 ml mleka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- likier karmelowy
- 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych
- kilka kostek lodu
Proszek budyniowy rozpuszczamy w 200 ml mleka, resztę mleka zagotowujemy dolewając ekstrakt waniliowy.
Gotujemy budyń, ma być bardzo rzadki. Odstawiamy do ostudzenia a później schładzamy w lodówce.
Gotujemy budyń, ma być bardzo rzadki. Odstawiamy do ostudzenia a później schładzamy w lodówce.
Do blendera z funkcją kruszenia lodu wlewamy zimny budyń, kawę
i kostki lodu. Miksujemy dokładnie aż na wierzchu pojawi się pianka.
Na dno szklanki wkładamy lody i wlewamy kawę, wierzch skrapiamy likierem karmelowym.
i kostki lodu. Miksujemy dokładnie aż na wierzchu pojawi się pianka.
Na dno szklanki wkładamy lody i wlewamy kawę, wierzch skrapiamy likierem karmelowym.
ciekawy pomysł na kawę w upały :) spróbuję!
OdpowiedzUsuńnigdy takiej kawy nie próbowałam, ale brzmi i wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńcudak taki ale pyszny;)
OdpowiedzUsuń