FARSZ:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- szczypta mielonego kuminu
- szczypta mielonej kolendry (można zastąpić świeżą)
- sos sojowy
- szczypta chili
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- szczypta soli
SOS:
- szklanka ciepłej wody
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 łyżeczki cukru brązowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- sok i skórka z limonki
- 1/2 łyżeczki chili
- szczypta mielonej kolendry
- opcjonalnie świeża posiekana kolendra
- pęczek cieniutkiego szczypiorku
Na samym początku proponuję zająć się sosem, by w czasie lepienia pierogów, zagotował się, zredukował i zdążył ostygnąć.
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu. Sos zmniejszy swą objętość, odrobinę zgęstnieje, wtedy należy go odstawić.
Mięso mielimy w maszynce, dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek i starty imbir i mieszamy dokładnie. Można również zmiksować wszystkie składniki od razu w blenderze.
W czasie przygotowywania ciasta, farsz możemy odstawić do lodówki by się "przegryzł".
Z mąki, soli i wody wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto.
Odkrajamy kawałek do rozwałkowania, resztę chowamy pod miską, najlepiej ogrzaną ciepłą wodą lub parą znad gotującego się sosu. Dzięki temu ciasto pozostanie miękkie, nie wyschnie i będzie się dobrze wałkować.
Wałkujemy cienki placki i kroimy w kwadraty. Na każdym kwadracie kładziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy rogi i związujemy szczypiorkiem.
Pierożki możemy gotować na parze, na specjalnie do tego przeznaczonym sitku lub bambusowym koszyku albo w standardowo w głębokiej wrzącej wodzie do 10 minut. Czas gotowania zależy od ilości farszu i grubości ciasta.
Podajemy z ostudzonym sosem.
Na podstawie przepisu z książki "Rewolucja na talerzu" A. Ziemnickiej i O. Kwiecińskiej-Kaplińskiej.
Robiłem jakiś czas temu bardzo podobne, pycha są :)
OdpowiedzUsuńTo ja chyba tez musze zrobic;)
OdpowiedzUsuń