czwartek, 26 lipca 2012

Letnia sałata z kurczaka, mango i awokado




  • 2 piersi z kurczaka
  • sałata lodowa
  • rukola
  • mango
  • awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • curry
  • sól ziołowa/mieszanka indyjska
  • pieprz
  • sos chili (u mnie słodko-kwaśny)
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • oliwa
Piersi z kurczaka pokroić w kawałki, natrzeć curry i solą (u mnie mieszanka soli z przyprawami indyjskimi), odstawić na jakiś czas do lodówki.
Kurczaka podsmażamy na łyżce oliwy, by się ściął. Podlewamy kilkoma łyżkami wody.
W miseczce mieszamy dokładnie miód, musztardę, sos chili, pieprz, zmiażdżony czosnek i starty imbir. Sos wlewamy na patelnię z kurczakiem i dusimy na małym ogniu aż zgęstnieje.
Na talerzach rozkładamy liście sałaty, rukolę oraz pokrojone w plastry mango i awokado. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem.

Przepis inspirowany poradą dietetyczną z Poradni Dobry Dietetyk Małgorzaty Madej z Poznania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz