- 2 piersi z kurczaka
- sałata lodowa
- rukola
- mango
- awokado
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- curry
- sól ziołowa/mieszanka indyjska
- pieprz
- sos chili (u mnie słodko-kwaśny)
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- oliwa
Piersi z kurczaka pokroić w kawałki, natrzeć curry i solą (u mnie mieszanka soli z przyprawami indyjskimi), odstawić na jakiś czas do lodówki.
Kurczaka podsmażamy na łyżce oliwy, by się ściął. Podlewamy kilkoma łyżkami wody.
W miseczce mieszamy dokładnie miód, musztardę, sos chili, pieprz, zmiażdżony czosnek i starty imbir. Sos wlewamy na patelnię z kurczakiem i dusimy na małym ogniu aż zgęstnieje.
Na talerzach rozkładamy liście sałaty, rukolę oraz pokrojone w plastry mango i awokado. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy sosem.
Przepis inspirowany poradą dietetyczną z Poradni Dobry Dietetyk Małgorzaty Madej z Poznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz