- 150 ml mleka
- 150 ml śmietanki 30%
- 3/4 tabliczki białej czekolady
- 1/3 laski wanilii
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
- 1 łyżeczka cukru
- syrop waniliowy
- 4-5 kostek lodu
- 50 ml ubitej na sztywno śmietany 36% lub 30%
Mleko i śmietankę podgrzewamy na ogniu w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Wyskrobujemy nasionka z wanilii i razem z laską wrzucamy do mleka. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce.
Do blendera wlewamy nasze czekoladowe mleko (wcześniej usuwamy laskę waniliową), dodajemy kawę, cukier i miksujemy całość.
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy syrop waniliowy i uzupełniamy kawą.
Na wierzch kładziemy czapę bitej śmietany.
Na wierzch kładziemy czapę bitej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz