poniedziałek, 2 lipca 2012

Waniliowa chmurka



  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 3/4 tabliczki białej czekolady
  • 1/3 laski wanilii
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
  • 1 łyżeczka cukru
  • syrop waniliowy
  • 4-5 kostek lodu
  • 50 ml ubitej na sztywno śmietany 36% lub 30%
Mleko i śmietankę podgrzewamy na ogniu w rondelku, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Wyskrobujemy nasionka z wanilii i razem z laską wrzucamy do mleka. Odstawiamy do wystudzenia a następnie schładzamy w lodówce.
Do blendera wlewamy nasze czekoladowe mleko (wcześniej usuwamy laskę waniliową), dodajemy kawę, cukier i miksujemy całość.
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy syrop waniliowy i uzupełniamy kawą. 
Na wierzch kładziemy czapę bitej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz