Muffiny z mąki razowej i mleka sojowego. Smakujące wanilią, bananami i intensywną czekoladą, pachnące jak świąteczne pierniczki. Ciężkie i wilgotne, polecam amatorom mocnych smaków.
Źródłem inspiracji były muffiny razowe z kulinarnemiszmasz.blogspot.com
1 szklanka = 250 ml
Składniki "suche":
- 2 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 ml cukru (ja użyłam domowego waniliowego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- 1 łyżka kakao
Składniki "mokre":
- 3 jajka
- 150 ml oleju
- 1,5 szklanki mleka sojowego lub ryżowego
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżki melasy
- 2 zgniecione dojrzałe banany
Składniki "suche" wsypujemy do dużej miski i mieszamy dokładnie.
Podobnie postępujemy ze składnikami "mokrymi". Następnie "mokre" wlewamy do "suchych", mieszamy niezbyt dokładnie i niedługo, tylko do połączenia składników. Napełniamy foremki i pieczemy.
Ja wkładałam blachę do średnio nagrzanego piekarnika i piekłam ok 30 minut.
Z podanych proporcji wyszły 22 sztuki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz