CIASTO:
- 100 g masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki śmietany 12%
- szczypta soli
- ew. aromat waniliowy
- 6-7 moreli
- 2 białka
- 100 g cukru
- 50 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów
Morele umyć, przepołowić, wyjąć pestki, posypać owoce odrobiną cukru i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem mikserem na puch. Stopniowo dodawać po jednym jajku i w tym momencie można już masę mieszać rózgą, do połączenia składników, nie dłużej. Cały czas mieszając, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać śmietanę i aromat.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić, a na wierzchu poukładać odsączone owoce.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 40 minut, należy sprawdzać patyczkiem i dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotować bezę. Ubić na sztywno białka z cukrem, pod koniec wsypać migdały lub wiórki i delikatnie wymieszać. 15 minut przed planowanym końcem pieczenia, pianę wyłożyć równomiernie na ciasto i piec całość jeszcze przez kwadrans.
pięknie wygląda:)
OdpowiedzUsuń