środa, 18 lipca 2012

Ciasto z morelami i bezą




CIASTO:
  • 100 g masła
  • 120 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • szczypta soli
  • ew. aromat waniliowy
  • 6-7 moreli
BEZA:
  •  2 białka
  • 100 g cukru
  • 50 g wiórków kokosowych lub mielonych migdałów

Morele umyć, przepołowić, wyjąć pestki, posypać owoce odrobiną cukru i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem mikserem na puch. Stopniowo dodawać po jednym jajku i w tym momencie można już masę mieszać rózgą, do połączenia składników, nie dłużej. Cały czas mieszając, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, dodać śmietanę i aromat.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wygładzić, a na wierzchu poukładać odsączone owoce.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok 40 minut, należy sprawdzać patyczkiem i dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika.
W trakcie pieczenia przygotować bezę. Ubić na sztywno białka z cukrem, pod koniec wsypać migdały lub wiórki i delikatnie wymieszać. 15 minut przed planowanym końcem pieczenia, pianę wyłożyć równomiernie na ciasto i piec całość jeszcze przez kwadrans.






1 komentarz: