poniedziałek, 19 marca 2012

Zapiekanka z cukinią i serem typu feta



Ilość składników jest uzależniona od rozmiaru naczynia, którego użyjemy do zapiekania. Moje ma wymiary 26:19:5.
  • 3-4 małe cukinie
  • 2 kostki sera typu feta (ok 540 g)
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • ulubione zioła: rozmaryn, majeranek, tymianek
  • pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • czerwona słodka papryka
  • oliwa
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
Oliwę wymieszać z ziołami i sokiem z cytryny. Cukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry. Każdy plaster posmarować marynatą, wyłożyć na blaszkę i piec ok 20 minut. Można też przysmażyć na patelni z obu stron.
Ser mieszamy dokładnie z jajkami i zmiażdżonymi czosnkiem.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki.
W naczyniu do zapiekania układamy plastry cukinii, kawałki pomidorów, część masy serowej i tak do zużycia składników. Ostatnią warstwą powinna być cukinia.
Całość pieczemy ok 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

2 komentarze: