sobota, 15 września 2012

Muffiny z czekoladą i bananami



Na podstawie przepisu z whiteplate.blogspot.com z drobnymi zmianami.

1 szklanka = 250 ml

SKŁADNIKI SUCHE:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy "Pięć smaków" (anyż, cynamon, goździki, koper, pieprz biały)
SKŁADNIKI MOKRE:
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 70 g roztopionego masła 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 rozgniecione banany
  • 200 g mlecznej czekolady posiekanej drobno
Składniki suche mieszamy w dużej misce, podobnie robimy z mokrymi wyłączając czekoladę. Mokre wlewamy do suchych, mieszamy niedokładnie, na końcu dodajemy czekoladę. Masę wykładamy do foremek/papilotek i pieczemy ok 25 minut w 180 st. C. do tzw. suchego patyczka i studzimy na kratce.
Z podanych proporcji wyszły mi 22 sztuki.



1 komentarz: