poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Cytryny w syropie


  • 2 kg cytryn
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
Z kilograma cytryn wyciskamy sok i wlewamy do rondla dodając cukier i imbir. Gotujemy aż cukier się rozpuści a płyn nieco zgęstnieje tworząc syrop.
Pozostałe cytryny polewamy wrzątkiem, szorujemy a następnie kroimy w plastry. Wkładamy je do syropu i gotujemy ok 20 minut aż staną się miękkie i szkliste. Uważamy by płyn nie wykipiał, mieszamy od czasu do czasu delikatnie by plastry się nie rozpadły. Po tym czasie odcedzamy płyn na gęstym sicie (można wyłożyć gazą). Plastry cytryn układamy w słoiczkach i zalewamy syropem. Zakręcamy i pasteryzujemy we wrzątku ok 15-20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Cytryn w syropie wyszło mi 5 słoiczków o pojemności 0,15 l.
Wykorzystujemy do herbaty, napojów, grzanego wina, ciast i deserów.

Inna wersja - pomarańczowa, postępujemy tak samo jak w przypadku cytryn. Ja wzbogaciłam jeszcze posiekanymi skórkami cytrynowymi.

UWAGA: Ze składników na syrop wyszło mi bardzo dużo płynu, cytryny były bardzo soczyste. Używałam małych słoiczków i po wypełnieniu ich plastrami cytryn i zalaniu syropem, zostało mi go jeszcze bardzo dużo. Wykorzystałam go jeszcze do zrobienia 2 słoików 0,5 l pomarańczy w syropie.
Proponuję więc użycie większych słoików np. 0,5 l lub zmniejszenie składników syropu o 1/2.

Na podstawie przepisu z książki "Przetwory. Domowe receptury przez cały rok" Olga Smile.





6 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Uwielbiam do deserów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ tu u Ciebie dużo przetworów. Podoba mi się to, tym bardziej, że mnie się w tym roku nic nie chce. A cytryny w syropie to już megafajny pomysł. Super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy, przenigdy nie robiłam przetworów:) w tym roku nadrabiam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszne. lubię takie niestandardowe przetwory :)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię już drugi raz, teraz już hurtowo! super przepis :)

    OdpowiedzUsuń