- 6 łyżek zielonej herbaty
- 200 ml mleka
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 6-7 łyżek cukru
- 5 łyżeczek żelatyny namoczonych w odrobinie ciepłej wody
Odstawiamy na 10 minut.
Następnie płyn przecedzamy, proponuję wyłożyć sitko kilkoma warstwami gazy by uchronić go przed okruszkami z herbaty.
Ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy i wlewamy do szklaneczek/pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki.
Na podstawie przepisu z Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska - Spotkania biało-zielone" ze zmianami ilościowymi.
Świetnie się prezentuje. Chętnie spróbowałabym takiej galaretki.
OdpowiedzUsuńherbaciana i niesamowicie kusząca
OdpowiedzUsuń