czwartek, 16 sierpnia 2012

Kremowa galaretka z zielonej herbaty



  • 6 łyżek zielonej herbaty
  • 200 ml mleka
  • 500 ml śmietany kremówki 30 %
  • 6-7 łyżek cukru 
  • 5 łyżeczek żelatyny namoczonych w odrobinie ciepłej wody
Herbatę, mleko, śmietanę i cukier podgrzewamy w małym ogniu aż cukier się rozpuści. Nie należy płynu gotować.
Odstawiamy na 10 minut. 
Następnie płyn przecedzamy, proponuję wyłożyć sitko kilkoma warstwami gazy by uchronić go przed okruszkami z herbaty.
Ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę. Podgrzewamy i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Studzimy i wlewamy do szklaneczek/pucharków/kieliszków i wstawiamy do lodówki.

Na podstawie przepisu z Gazety Wyborczej "Nowa Kuchnia Polska - Spotkania biało-zielone" ze zmianami ilościowymi.



2 komentarze: